OLEJ RYCYNOWY BP NIERAFINOWANY ZIMNOTŁOCZONY

6,99787,90 Cena brutto

Na stanie

Wyczyść
Compare
SKU: ONRAFRBP Kategoria:

OLEJ RYCYNOWY BP NIERAFINOWANY ZIMNOTŁOCZONY

ARTMADE prezentuje olej rycynowy (BP), tłoczony na zimno. Ta starożytna uprawa, a następnie olej, były używane w niezliczonych preparatach przemysłowych i kosmetycznych. Nie bez powodu. Nasiona rącznika o wysokiej zawartości oleju dostarczają wytrzymały olej, który służy jako super smar, hydrator. Jest powszechnie stosowany w bombach do kąpieli z tego właśnie powodu, ponieważ wspaniale rozprasza się w wodzie, dzięki czemu wokół wanny nie pozostają pierścienie olejowe. Jest to powszechny składnik mydeł i produktów do pielęgnacji włosów. Nadać włosom prawdziwy połysk. Nie zapominając, że produkcja w Indiach wspiera niezliczone społeczności w procesie zbioru i ekstrakcji.

Olej rycynowy to gęsta ciecz, bezbarwna lub jasnożółta. Na powietrzu gęstnieje, ale nie twardnieje. Stosowany jest w kosmetyce, jako odżywka do włosów suchych, podaję przepis na miksturę : kilka łyżek oleju rycynowego miesza się z dwoma żółtkami jaja kurzego i łyżką oliwy z oliwek, taką miksturę nakłada się na włosy i przykrywa je foliowym czepkiem. Okład trzyma się na włosach przez całą noc, a rano myje głowę – pomaga sprawdziłam na własnej głowie.

Olej rycynowy – funkcjonalność

Pomaga w odbudowie łamliwych i wypadających brwi i rzęs oraz paznokci i naskórka wokół nich. Jest częstym składnikiem tzw. domowych odżywek. Nie posiada smaku ani zapachu.

Zadbane dłonie to wizytówka każdej kobiety. Skóra dłoni jest najbardziej narażona na działanie czynników zewnętrznych. Zmarznięte dłonie, z przesuszoną skórą, otarcia naskórka, częste używanie detergentów lub innych środków chemicznych w czasie porządków, do tego łamliwe i niezdrowe paznokcie to problem niejednej kobiety. Olejek to środek, który koi i regeneruje na skórę dłoni. Dłonie można smarować na noc olejkiem i nakładać rękawiczki bawełniane lub wykonywać kąpiel dłoni w lekko podgrzanym olejku.

Oleju rycynowego nie wolno używać w czasie ciąży, gdyż może powodować powikłania w przebiegu ciąży i poronienia.

Olejek rycynowy to pomoc dla zmęczonych nóg. Ma także działanie łagodzące bóle nóg, uczucie ich ciężkości. Do tego smarowanie na noc obolałych stóp i nóg ma wpływ bardzo korzystny na skórę. Staje się bardziej elastyczna i miękka. Olejek zaleca się do smarowania pięt, w celu zapobiegania ich rogowaceniu i pękaniu. Warto używać olejku rycynowego w celu poprawienia wizerunku i kondycji skóry na naszych nogach.

Pomaga w walce z zaparciami.Nieprawidłowa dieta jest tylko jednym z elementów współczesnego szybkiego tempa życia ale to ona przyczynia się w dużej mierze do naszych kłopotów z zaparciami. Jemy szybko , dużo produktów przetworzonych, nafaszerowanych chemią itp. co powoduje problemy trawienne. Olejek działa przeczyszczająco. Należy jednak uważać z dawkowaniem, ponieważ przekraczanie dozwolonych dawek, zbyt długie użycie może doprowadzić do zachwiania pracy jelit. Dlatego używa się go doraźnie.

Olej rycynowy stosuje się bezpośrednio na skórę w formie okładów lub smarowania. Jest także składnikiem wielu gotowych maści aptecznych.

Warto wspomnieć również, że olejek dodaje się do niektórych kropli do oczu i zalecany w stanach zapalnych rogówki. Jego użycie jest także znane w ginekologii, w stanach chorobowych narządów wewnętrznych itp.

Technicznie

Olej rycynowy BP wytworzono poprzez tłoczenie na zimno
Ze względu na to że jest to produkt w 100% naturalny – jego zapach, kolor i konsystencja mogą się nieznacznie różnić w zależności od partii.

INCI: Ricinus Communis Seed Oil

Numer CAS: 8001-79-4 
Numer EINECS: 232-293-8
Olej rycynowy BP pochodzi z: Indie

Olej konfekcjonujemy:
90g (100ml) – butelka szklana ciemna, nakrętka z pierścieniem gwarancyjnym
1000g (1000ml) – butelka polipropylenowa biała, nakrętka z pierścieniem gwarancyjnym
5kg-25kg – kanister/beczka

Zobacz również: Oleje nierafinowane
Kup olej rycynowy na Allegro: Link

Wszystkie produkty oczywiście pakujemy w kartony. Ze względu na to że w paczki pakujemy butelki szklane z płynami, dlatego owijamy je folią bąbelkową.

Informacje dodatkowe

Waga0,16 kg
Stan

Nowy

Kod producenta

022

Rodzaj

Inny

Waga (z opakowaniem) [kg]

0.1

Produkt nie zawiera

alkoholu,aluminium,amoniaku,barwników,mydła,olejów mineralnych,parabenów,parafiny,PEG,siarczanów,silikonów,składników pochodzenia zwierzęcego,SLES,SLS,substancji zapachowych

Wielkość

Produkt pełnowymiarowy

EAN

SKU

Opakowanie

90g, 1kg, 25kg

Translate »

Kategorie

olej-rycynowy

OLEJ RYCYNOWY BP NIERAFINOWANY ZIMNOTŁOCZONY

6,99787,90 Cena brutto

Dodaj do koszyka