Maceraty – oleje roślinne z wyciągami z kwiatów, pąków lub ziół. Tego typu olej zawiera oprócz oleju bazowego, rozpuszczalne w tłuszczach substancje aktywne z danej rośliny. Otrzymywane są przez moczenie kwiatów lub ziół w oleju roślinnym, poddawanie przez kilka tygodni działaniu promieni słonecznych i przefiltrowanie. Olej otrzymuje nazwę rośliny, której wyciąg zawiera olej bazowy.

Maceraty są bardzo wrażliwe na ciepło i światło, dlatego też nie powinny być ogrzewane oraz narażane na działanie promieni słonecznych. Stosowane są w kosmetykach raczej jako dodatkowe oleje roślinne. Przy produkcji kosmetyków powinno się je wmieszać do fazy tłuszczowej na samym końcu (tzn. najpierw zostaje ogrzany olej z emulgatorem, woskiem, później dodawane są oleje macerowane), w ten sposób zachowane są wszelkie cenne substancje aktywne.
Maceraty mogą również być przygotowane na zimno w postaci wyciągów wodnych. Najczęściej przygotowuje się w ten sposób surowce roślinne znajdujące zastosowanie w medycynie naturalnej. Rozdrobniony surowiec należy zalać odpowiednią ilością wody o temperaturze pokojowej i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyciąg przecedza się i dopełnia macerat przepisową ilością wody popłukując surowiec[

Main Menu