Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 1 dni

INCI Coffea Arabica Seed Oil

Olej  pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno zielonych, niedojrzałych i nieprażonych nasion kawy Coffea Arabica.
Kawa arabska pochodzi z Etiopii, obszaru wielkich jezior afrykańskich i Mozambiku. Oferowany surowiec pochodzi z Brazylii.  

Koncentracja w produkcie kosmetycznym 
Ze względu na wysoką zawartość kwasów nienasyconych polecamy stosować go w produktach kosmetycznych jako substancję czynną w ilości 10-20%. 

Postać 
Olej o żółtym zabarwieniu i charakterystycznym, nie drażniącym zapachu, zupełnie innym niż charakterystyczny zapach palonych ziaren kawy.

Zastosowanie
Olej z zielonych ziaren kawy ceniony jest w kosmetyce ze względu na jego doskonałe właściwości nawilżające skórę (ponad 6 razy lepiej niż olej jojoba czy olej ze słodkich migdałów), zmiękczające  i wygładzające. O wysokich własnościach nawilżających decyduje wysoka zawartość fitosteroli (w tym β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, delta-7-stigmasterol, delta-5-avenasterol) w połączeniu ze stosunkowo dużą zawartością kwasu linolowego. Fitosterole są niezmydlającą frakcją olejów roślinnych są odpowiednikiem steroli występujących w skórze. Fitosterole hamują utratę wodę w skórze zwiększając barierę naskórkową. β-sitosterol i inne fitosterole działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie regenerująco oraz łagodzą podrażnienia, przyśpieszają gojenie naskórka. Wykazują działanie przeciwzmarszczkowe poprawiając elastyczność, nawilżenie, jędrność i spójność skóry. Wysoka zawartość  β-sitosterolu działa korzystnie na cerę tłustą, hamuje nadmierne przetłuszczanie skóry przez regulację pracy gruczołów łojowych, zapobiega tworzeniu się zaskórników. Kwas linolowy odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry i jej procesy regeneracyjne, jest składnikiem cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Jest jednym z głównych składników sebum (łoju ludzkiego). Kwas linolowy zmniejsza również przebarwienia skórne.

Olej z zielonych ziaren kawy ma wysokie właściwości antyoksydacyjne, przeciwwolnorodnikowe i chroni DNA skóry przed uszkodzeniem. Te właściwości  wynikają z obecności witaminy E i kwasu chlorogenowego. Olej zapobiega fotostarzeniu się skóry, jest pomocny w kojeniu skóry po oparzeniach słonecznych.

Kafestol i kaweol zawarte w frakcji niezmydlarnej oleju kawowego odpowiadają za wysoki współczynnik ochrony przed promieniowaniem słonecznym w zakresie od 200 do 320 nm (promieniowanie UV).

Przechowywanie: Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.
Pojemność: 100ml
Opakowanie: butelka szklana

Polecamy