Realizacja zamówienia: 1 dni
INCI: Rosa Mosqueta Seed Oil

Z owoców dzikich róż odmiany Rosa Mosqueita pozyskuje się nasiona, i to z nich tłoczony jest nasz drogocenny olej. Rosa Mosqueta daje surowiec do najcenniejszego ze wszystkich olejów z róż. Funkcjonuje on na rynku kosmetycznym pod nazwą Rose hips oil. Pochodzi z Chile. Olej zawiera witaminę E, karotenoidy, sterole oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - około 45% kwasu linolowego, 40% kwasu a -linolenowego i 0.5 - 1% kwasu g-linolenowego. Kwasy nienasycone są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania skóry. Kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego. Kwas a -linolenowy uczestniczy w produkcji sebum i odgrywa istotną rolę w przemianach lipidowych zachodzących w naskórku. Rose hips oil stosowany jest w fitoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran.

Olej ten posiada bardzo cenne właściwości kosmetyczne - odżywia i regeneruje komórki naskórka, wspomaga syntezę kolagenu, łagodzi podrażnienia, w tym również spowodowane opalaniem, zmniejsza przebarwienia, wygładza szorstkość skóry, nawilża i chroni skórę przed utratą wilgoci. Cera w wyniku stosowania kosmetyków zawierających Rose hips oil zostaje odpowiednio nawilżona oraz zabezpieczona przed utratą wilgoci wewnętrznej, staje się bardziej sprężysta dzięki przywróceniu i wspomaganiu równowagi hydrolipidowej. Objawia się to między innymi wygładzaniem istniejących drobnych zmarszczek. Skóra zyskuje zadbany świeży wygląd, poprawia się jej napięcie. Biologiczne aktywne składniki zawarte w oleju chronią przed działaniem wolnych rodników i odżywiają skórę, spowalniając w ten sposób procesy starzenia. Rose hips oil wpływa istotnie na procesy regeneracji tkanki.

Uwaga: olej z dzikiej róży zaliczany jest do drogich olejów. Może być mieszany z innym olejem roślinnym, co doda mu stabilności i przedłuży jego ważność.

Pojemność: 100ml

Opakowanie: butelka szklana ciemna

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...