Realizacja zamówienia: 1 godzin

INCI Orbignya Cohune Seed Oil

Olej / masło o temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury skóry, znajduje zastosowanie jako bazowy surowiec do produkcji maseł do masażu. Nadaje produktom właściwości zmiękczających, nawilżających oraz odbudowuje warstwę lipidową skóry, zalecane jest do produktów anty-aging. Olej uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion - orzechów brazylijskiej palmy Cohune.

Olej posiada certyfikat Ecocert dopuszczający go do stosowania w surowcach kosmetycznych naturalnych i ekologicznych.  

Postać

Białe, miękkie masło o delkiatnym, charakterystycznym zapachu. Temperatura topnienia 20-30ºC. W wyzszych temperaturach jest przezroczystym olejem.
 
Stężenie w produktach kosmetycznych
Może być stosowany w kosmetykach do 95%. 
Olej nie powoduje  podrażnień, nie powoduje alergii, nie jest toksyczny.
 
Zastosowanie w surowcach kosmetycznych

Olej babassu jest podobny w składzie do oleju kokosowego. Ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego masło idealnie topi się na ludzkiej skórze. Olej babassu bardzo szybko się topi na skórze i łatwo w nią wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości. Jest doskonałym emolientem, w kremach i mleczkach spełnia także rolę stabilizującą emulsję, zwiększa rozsmarowywalność surowca kosmetycznego

W produktach do pielęgnacji włosów olej babassu wnika w strukturę włosa i wygładza go, ułatwia rozczesywanie i zabezpiecza przed rozdwajaniem końcówek.

Przykładowe zastosowanie oleju babassu:
  • do 95% na skórę (jako masło do masażu)
  • dodatek do gotowych kremów i mleczek
  • składnik fazy olejowej własnoręcznie robionych kremów, mleczek, balsamów, pomadek do ust, maseł i olejków do masażu
  • składnik maseczek/odżywek do pielęgnacji włosów
Przechowywanie:
Masło przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Masa netto: 50g
Opakowanie: pudełko apteczne białe
Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...