Realizacja zamówienia: 1 godzin

INCI: Butyrospermum Parkii (Shea) Butter

Masło Shea (zwane również Karite), jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, rosnącego na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Ze względu na fakt, że drzewo shea owocuje dopiero po 30-40 latach, bardzo mało jest plantacji tych drzew. Dzięki temu masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin.

Masło shea  jest nierafinowane, pozyskiwane unikalną ręczną metodą. Nie zawiera żadnych konserwantów i barwników, nie jest deodoryzowane, posiada naturalny łagodny zapach. Na innych naszych aukcjach można kupić masło rafinowane. Oczyszczone i pozbawione zapachu.

Masło nawilża i natłuszcza skórę. Jest bogate w witaminy A i E oraz witaminę F, która pozwala rozluźnić mięśnie.
Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia elastyczność skóry.
Jest naturalnym filtrem słonecznym. Jest więc idealne do opalania!
Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane na wszystkie obszary ciała

Masło Shea w czystej postaci stosuje się do pielęgnacji skóry na całym ciele oraz do masażu ciała. Jako składnik używa się go do produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł. W czystej postaci rozpuszcza się w dłoni. Nakładane na skórę tworzy delikatną, ochronną i pielęgnacyjną warstwę. Może być używane na twarzy oraz w tak delikatnych częsciach twarzy jak skóra pod oczami.

Polecam Państwu masło shea nie tylko do pielęgnacji. Proszę spróbować użyć go jako kremu do opalania. Naturalne filtry ochronią skórę a tłusta warstwa przyspieszy opaleniznę jednocześnie nie pozwalając skórze parować przez co skóra po opalaniu nie będzie szorstka i brzydka, tylko piękna i jedwabista. Osobiście do opalania używam mieszaniny masła shea z olejem jojoba. Nakładam tę mieszaninę nawet na powieki i nie ma żadnej reakcji uczuleniowej!
Masło shea nie spływa ze skóry w czasie kąpieli. Skóra jest więc chroniona także w wodzie a wiadomo, że tam promieniowane jest mocniejsze ze względu na działanie lustra wody jak soczewki.

Masło to zawiera substancje niezmydlające dzięki czemu chętnie jest używane do produkcji mydeł. Aby mydło posiadało właściwości nawilżające należy stosować w stężeniach od 10 % do 15 % fazy tłuszczowej. Zastosowanie masła shea w mydle daje przyjemne uczucie gładkości, jakie dają mydła luksusowe.

Uwaga! W zależności od pory roku w jakiej zostały zebrane orzechy masło może różnić się kolorem oraz zapachem.

Kilka rad dla stosujących masło: masło może zaskoczyć swoją konsystencją. :) Jest jak by zbrylowane. Aby się posmarować należy umieścic okolo lyżeczki od herbaty masła w zagłębienie dłoni i ogrzać masło ciepłem dłoni. Masło zamienia się w olej w temp powyżej 25 stopni. Jeśli go lekko nie ogrzejemy ciężko będzie je wetrzeć. Jeśli aplikujemy masło na skórę bezpośrednio po chłodnej kąpieli, może zostawiać białe smugi. Należy poczekać wówczas aż skóra znów stanie się naturalnie ciepła i rozpuści masło.
Masło nie musi być przechowywane w lodówce ale my je przechowujemy dla dłuższej trwałości. Jeśli więc zabierasz masło ze sobą np. na plażę po powrocie umieść je w chłodnym miejscu.

Masa netto: 125g

Opakowanie: pudełko apteczne białe

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...